Afgelopen dinsdag heeft de openbare Dorpsteamvergadering plaatsgevonden. Normaliter houden we die in De Kaag, maar vanwege de verwachte hoge opkomst waren we uitgeweken naar Amicitia.
Dat bleek geen overbodige luxe, want de zaal was goed gevuld. Na een inleidend praatje van de voorzitter van het Dorpsteam, Jørgen Heinrich, begonnen we met het eerste thema: duurzaamheid.
Wethouder Kees Oskam leidde het thema in. Het is bijzonder actueel, veel bedrijven, maar ook particulieren zijn met duurzaamheid bezig. Dat is ook nodig, want vanaf 2020 moeten nieuwbouw woningen energieneutraal zijn en in 2050 de reeds bestaande woningen. Dat lijkt ver weg, maar het heeft nogal wat voeten in de aarde, dus het is zaak om er nu al over na te denken. Uiteindelijk zijn meer maatregelen nodig dan zonnepanelen op het dak en niet voor ieder huis voldoen dezelfde maatregelen. Dorpsteamlid Anton de Wit hield een korte presentatie over zijn ervaringen met de aanschaf van zonnepanelen en daarna volgden twee presentaties: één van de Omgevingsdienst Midden-Holland over mogelijkheden waarmee we het duurzaamste dorp van de gemeente kunnen worden en één van het Duurzaam bouwloket. De laatste is overigens digitaal via de website www.duurzaambouwloket.nl en telefonisch bereikbaar voor vragen over dit onderwerp.
Het tweede thema van de avond ging de mogelijkheid van glasvezel in onze omgeving. Peter Oskam, directeur van Rekam hield een presentatie waarin hij aangaf dat de Rekam bereid is om kosteloos glasvezel aan te leggen binnen de bebouwde kom van Reeuwijk-Dorp, mits 30% van de huishoudens vóór 3 juli 2017 een abonnement afsluit bij een serviceprovider die diensten als internet, televisie en bellen aanbiedt via het glasvezelnetwerk van Rekam. Voor het buitengebied is het aanleggen van glasvezel lastiger en daarmee duurder. Daar zal apart naar worden gekeken, er zal o.a. onderzocht worden of de financiering m.b.v. bedrijven rond te krijgen is.
Na de presentaties was er gelegenheid om na te praten en vragen te stellen aan de sprekers.
Binnenkort ontvangen de bewoners van Reeuwijk-Dorp overigens meer informatie over de aanleg van glasvezel.