Ja, u leest het goed: onze plaatsgenote Noor Lekkerkerker is gevraagd om de lange wand in de wandelduiker te verfraaien met een muurschildering. Noor is de dochter van René Lekkerkerker en Paula Moraal en zit op de kunstacademie in Utrecht. Noor kan prachtige schilderwerken maken en daarom is zij gevraagd om op de lange lege muur iets moois te creëren. Wij vinden het heel waardevol dat een plaatsgenote is uitgekozen om dit te doen. Eind november is de anti-graffiti laag aangebracht. Daarna worden de borden geplaatst en de hekken weggehaald zodat het wandelpad na zoveel jaren weer gebruikt kan worden als wandelpad. De officiële opening is waarschijnlijk op 13 februari 2025.
De geschiedenis in vijf schilderijen
Uiteindelijk zijn het vijf schilderijen geworden die het tijdpad vormen van het wandelpad. Allereerst het ontstaan van het wandelpad. Het graven van de Dubbele Wiericke is waarschijnlijk tussen de jaren 1363 en 1367 gebeurd en had een water-huishoudelijk doel. Het water van de Hollandse IJssel werd afgevoerd naar de Oude Rijn. Dit graven werd in die tijd nog helemaal met de hand gedaan. Dat moet een enorm karwei geweest zijn. De Dubbele Wiericke was tevens de grens tussen Utrecht en Holland. De kade werd alras gebruikt voor inwoners van Nieuwerbrug om naar Driebruggen te lopen en andersom.
Daarna kwam de tijd dat het landschap tussen de beide Wierickes onder water gezet werd tijdens de oorlog met de Fransen. Het Franse leger kon hierdoor niet verder doortrekken naar Leiden en Den Haag om daar te roven en te plunderen. Helaas ging het vriezen en trokken de Fransen toch via de Meije naar Zwammerdam. Onderweg viel de dooi in en zakten veel Fransen met hun karren en paarden door het ijs. Hun voorraden waren verdwenen, Leiden en Den Haag waren niet meer te bereiken en hun terugtocht ging daarom al moordend en plunderend van Zwammerdam via Bodegraven weer richting het oosten. Dat was in 1672 (het rampjaar) en ook het wandelpad is naar deze tijd vernoemd: De Oud Hollandse Waterlinie.
Daarna werd de Dubbele Wiericke vooral belangrijk voor de binnenvaartschippers voor het vervoer van producten zoals stenen en dakpannen. Het was een breed, goed bevaarbaar kanaal waar veel gebruik van werd gemaakt.
In 1878 werd de spoorbaan aangelegd die van Leiden naar Utrecht loopt. De duiker die nu vervangen is door de wandelduiker, is waarschijnlijk ook in 1878 gerealiseerd. Ook is er nog een groot treinongeluk geweest in 1902.
Nu wordt de Dubbele Wiericke alleen nog gebruikt door de pleziervaart en als boezemwater. De kade wordt door de wandelaars gebruikt en maakt deel uit van de route “Oud Hollands Waterlinie”. Dit wandelpad loopt naast de Dubbele Wiericke van Nieuwerbrug tot aan Hekendorp en langs de Enkele Wiericke weer terug tot Fort Wierickeschans. Wij, inwoners van Nieuwerbrug, kunnen nu weer diverse routes lopen via de wandelduiker en dan links- of rechtsaf slaan om weer in Nieuwerbrug te komen. Fijn dat deze mooie route behouden is!
Ani van der Winden, namens de WIN
Comments 1
Leuk!